
Brabantse Wal
De Colleges
Samen met Samen in de Regio willen West-Brabant enthousiast maken over de betekeniseconomie. Ons doel is om mensen die met betekenisvol ondernemerschap bezig zijn of willen beginnen te verbinden en te mobiliseren op de thema’s bouw, agricultuur, zorg, technologie, horeca en arbeidsparticipatie. Scholieren, studenten, docenten, ondernemers, bestuurders en burgers laten we kennismaken met de betekeniseconomie. We willen iedereen laten ervaren dat er een andere perspectief mogelijk is, waarbij de economie en welvaart zich niet langer ontwikkelt ten koste van welzijn, maar ten gunste van welzijn.
Werner Schouten
Jonge Klimaatbeweging
Werner Schouten is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. De Jonge Klimaatbeweging is een koepelorganisatie van 72 jongerenorganisaties die de stem van meer dan 100.000 jongeren, studenten en young professionals op het gebied van klimaatbeleid verenigd. Werner vertegenwoordigt de visie van jongeren op een duurzame toekomst binnen de politiek en het bedrijfsleven, zo heeft hij bijvoorbeeld deelgenomen aan de tafels van het Klimaatakkoord en sluit hij zo nu en dan aan bij de SER. Werner geeft geregeld inspirerende en activerende keynotes met tastbare actie perspectieven en een ambitieuze visie voor een duurzame toekomst.
Stijn Markusse
Boerschappen
Stijn Markusse studeerde commerciële economie in Breda, en richtte na zijn studie een marketingbureau in Tilburg op en werkte voor grote foodmerken. Hier ontstond de liefde voor conceptueel denken. Uit onvrede over het verschraalde supermarktaanbod richtte hij in 2014 Boerschappen op, samen met zijn vriendin Stéphanie Vellekoop. Na 5 ruige pioniersjaren zijn ze hun bedrijf stevig aan het opschalen om het huidige voedings landschap positief te beïnvloeden.
Rodney van den Hengel
Heilige Boontjes
Rodney van den Hengel is de mede-oprichter van Heilige Boontjes Koffie, een lokaal project om lastige jongeren een weg terug te bieden naar de maatschappij. Het idee was simpel: gebruik koffie als middel om (kansarme) Rotterdamse jongeren weer aan het werk te krijgen. Die opzet bleek te werken en al snel werd een tweede vestiging geopend in het voormalige politiebureau aan het Eendrachtsplein. De oer-Rotterdammer gelooft in de kracht van compassie. 'Je hoeft geen zweverige aardbei te zijn om compassievol te zijn. Laten we allemaal is wat meer voor een ander doen.'
Mireille Geijsen
i-did
Mireille Geijsen combineert ondernemerschap, visie op design en een sterk zakelijk netwerk met doorzettingsvermogen, idealisme en een rotsvaste overtuiging dat het anders kan en anders moet. Ruim 20 jaar werkt Mireille vanuit haar eigen bedrijf als grafisch ontwerper. In 2009 richt Geijsen i-did op vanuit het volle besef dat we goed voor de aarde moeten zorgen. “Dit besef kwam bij mij toen ik kinderen kreeg. Ik voel me verantwoordelijk voor dit nieuwe leven en wil daarom de schoonheid van de wereld behouden. Met i-did wil ik een bijdrage leveren door producten te maken die bijdragen aan een sociale en circulaire samenleving.”
Jaap Korteweg
Vegetarische Slager/ Vegan Cowboys
In 2008 richtte Jaap Korteweg met een compagnon De Vegetarische Slager op. Hoewel hij van vlees houdt, besloot hij om na de varkenspest uitbraak in 1997 vegetariër te worden. De naam ‘De Vegetarische Slager’ koos hij bewust. “Mensen moeten onze naam juist zien als een ode aan vlees. Ik noem mezelf slager omdat ik vlees lekker vind. Alleen verkoop ik vlees zonder dier”. In 2015 werd Korteweg verkozen tot Ondernemer van het Jaar. Eind vorig jaar verkocht Korteweg De Vegetarische Slager aan de levensmiddelengigant Unilever. Daarmee wil hij zijn ambitie verwezenlijken om de grootste slager ter wereld te worden. “We willen over een aantal jaar sterk gegroeid zijn. Dat kan een groot bedrijf als Unilever veel beter”, noemt Korteweg als belangrijkste reden. Inmiddels heeft De Vegetarische Slager een omzet van zo’n € 25 mln met 4.000 verkooppunten in zeventien landen.
